ارتباط یک ژن خاص با بروز بیماری آلزایمر و دیابت نوع 2

یک گروه تحقیقاتی از مدرسۀ پزشکی Mount Sinai موفق به شناسایی مکانیسم عملکرد یک ژن مشترک، مرتبط با بیماری آلزایمر و دیابت نوع 2 شدند. نتایج این تحقیقات نشان داد که ژن تولید کنندۀ پروتئینی بنام SorCS1 سبب بروز دیابت نوع 2 و تجمع آمیلوئید بتا (Abeta) در مغز می شود. تجمع آمیلوئید بتا (Abeta) نقش اساسی در بروز بیماری آلزایمر دارد.

نتایج این تحقیق در بیست و نهمین شمارۀ مجلۀ Neuroscience در سپتامبر 2010 به چاپ رسید.

محققین با آنالیز مغز موشهایی که بوسیلۀ مهندسی ژنتیک دچار کمبود پروتئین SorCS1 بودند و موشهایی که با مهندسی ژنتیک تولید پروتئین SorCS1 در آنها افزایش یافته بود، دریافتند که مقدار  Abeta در مغز موشهای گروه اول (کمبود پروتئین SorCS1) افزایش یافته است در حالیکه درگروه دوم (مقدار پروتئین SorCS1  زیاد) کاهش یافته است.

دکتر Gandy محقق ارشد این پروژۀ تحقیقاتی می گوید:" ما قبلاً می دانستیم که دیابت نوع 2 سبب افزایش خطرابتلأ به بیماری آلزایمر می شود اما از چگونگی آن اطمینان نداشتیم و نمی دانستیم آیا دیابت تأثیری بروی میزان Abeta در مغز دارد یا نه؟

او می گوید" این نتایج مکانیزیم مشابهی را بین دیابت و بیماری آلزایمر روشن نمود وما را یک قدم به شناسایی روشهای درمانی موثرتر برای هر دو بیماری نزدیک تر نمود."

محققین به بررسی میزان پروتئین Vps35 که با بیماری آلزایمرمرتبط است، در موشهایی که کمبود پروتئین SorCS1 دارند،پرداختند. آنها دریافتند که در این موش ها میزان پروتئین Vps35 کاهش یافته است. بنابراین ممکن است کاهش SorCS1 سبب کاهش Vps35 گردد و این موضوع سبب تجمع بیشتر Abeta در موشها می شود.

مطالعات بیشتری برای بررسی تأثیر SorCS1بر میزان پروتئین Vps35 باید انجام گیرد. ارتباط کمبود پروتئین SorCS1 با بروز دیابت توسط پروفسور Alan Attie متخصص ژنتیک و همکارانش در دانشگاه ویسکانزین اخیراً بررسی و کشف شد.

اکنون دکتر Gandy و همکارانش همین پروتئین را با افزایش میزان Abeta مرتبط دانسته اند. آنها معتقدند این پروتئین و خانوادۀ آن می تواند هدف مناسبی برای طراحی دارویی مناسب برای درمان هر دو بیماری باشد.

آلزایمر و دیابت نوع 2 در آمریکا به حالت اپیدمیک رسیده است و فاکتورهای خطر هر دو بیماری با هم مشترکند. این عوامل خطر شامل: بالابودن کلسترول خون، چاقی، بیماریهای عروقی و التهاب است.

 درحال حاضر دانشمندان موفق به درک بهتر ارتباط منشأ این دو بیماری در سطح مولکولی شده اند و یک قدم به کشف دارویی برای درمان هر دو بیماری نزدیکتر شده اند. برای کشف چنین دارویی احتیاج به تحقیقات بیشتر و دریافت کمک های مالی بیشتری است.

منبع: www. Sciencedaily.com